Ryijyohjeet

RYIJYN RIPUSTUS

Ryijy on arvotekstiili. Tyylikkäimmillään se ripustetaan niin, ettei ripustusta näy lainkaan. Esimerkiksi vain hiukan ryijyn reunoista ulos tuleva huonekaluputki on oiva ratkaisu. Ryijy on raskas tekstiili ja siksi varsinkin leveät ryijyt on viisasta kiinnittää myös keskeltä – ompele esimerkiksi siimalenkki putken ali, jolloin putki ei taivu keskeltä. Kiinnitä ryijy seinään nauloilla tai koukuilla kuitenkin niin, että ryijy on helppo ottaa paikoiltaan tuuletettavaksi. 

RYIJYN HOITO-OHJEET

Villainen tekstiili puhdistuu tuulettumalla. Voit myös imuroida keyesti, mutta ole varovainen. Ryijynukkien välistä pölyt voi imuroida pienellä imuteholla, tietokoneen imuroimiseen tarkoitetulla pienellä suulakkeella. 

RYIJYN PESU

Ryijyn pesu kannattaa aina harkita tarkkaan. Ellei perushoidot, tuuletus ja imurointi kuitenkaan riitä, ryijyn voi pestä vesipesussa. Kemiallinen pesu ei ole suositeltavaa, koska käsittely voi olla liian raju.

Ryijyn vesipesu
Ennen pesua ryijy imuroidaan ja sille tehdään värinkestotesti. Pieni osa kostutetaan pesuainevedellä, ja päälle pannaan imupaperia tai vaikka valkoinen pyyhe. Muutaman tunnin kuluttua tarkastetaan, onko väri imeytynyt. Jos näin on käynyt, työ keskeytetään.
Jos väriä ei testissä irtoa, siirrytään varsinaiseen pesuun. Pesualtaan on oltava ryijyn kokoinen. Kotona voi rakentaa lautakehikon, johon tehdään muovista allas.
Ryijy pestään vaakatasossa molemmin puolin mieluiten neutraalilla (pH 7) pesuaineella, jossa ei ole valkaisuainetta, kirkastetta eikä hajustetta. Museot käyttävät hellävaraista käsintiskiainetta. Pesu tapahtuu parhaiten sienellä painelemalla. Vesi saa olla noin 25-asteista. Lopuksi huuhdotaan runsaalla vedellä, jota voi suihkuttaa kevyesti tekstiilille.
Liiat vedet imeytetään kuivauskankaaseen, joka voi olla vanha lakana tai pyyhe. Ryijyn annetaan kuivua vaakatasossa niin, että ilma kiertää alapuoleltakin.